top of page

Links naar lekkere recepten

Bijgewerkt op: 28 jul. 2021

Wat ik graag doe is googelen op lekkere recepten die ik vervolgens aanpas op mijn dieet. Hieronder volgen een aantal tips naar heerlijke recepten. Check deze blog regelmatig, ik vul 'm regelmatig aan. En als je zelf tips of recepten hebt, dan hoor ik dat uiteraard graag!


Soepen

Rode koolsoep met gekaramelliseerde appeltjes. Dit recept komt van de site Francesca kookt, waar nog veel meer fijne recepten op staan. Ik vond deze nadat ik een rode kool 'over' had. De soep is ook zonder de appeltjes heerlijk en bovendien gemakkelijk te maken. De kruiden heb ik aangepast: ik gebruik twee laurierblaadjes met hierin een kruidnagel (vis deze eruit voordat je gaat pureren!), een halve theelepel foelie en een theelepel tijm. De wijnazijn heb ik vervangen door appelazijn en de crème fraîche door haverroom.

N.B. Ui en knoflook worden niet door iedereen verdragen. Zie hiervoor ook mijn startblog.


Sauzen

Chocoladesaus. Dit recept heb ik ook genoemd bij mijn blauwe bessenpudding en ik vind 'm heerlijk. Het is supersnel klaar en heel gemakkelijk. Ik maak de saus met rauwe cacaopoeder. Deze is niet gefermenteerd, zodat de histamine ontbreekt. Wel is chocolade een histaminevrijmaker, dus uiteraard weer proberen of dit gaat... Ik koop de rauwe cacaopoeder bij Holland en Barrett.


Karamelsaus. Superlekker als je dit zelf maakt en het is eigenlijk heel eenvoudig. Het moeilijkste is nog dat je een tijdje niets moet doen behalve kijken naar de belletjes. Als je niet tegen koemelkeiwitten kan, kun je de slagroom vervangen door bijvoorbeeld haverroom of amandelroom. Plantaardige botersoorten zijn ook volop verkrijgbaar. In geval van lactose-intolerantie gebruik dan lactosevrije slagroom.


Satésaus, oké zoiets dan. Maar wel superlekker! Eigenlijk is het heel simpel: je vervangt de sojasaus door Cocos Aminos (deze bijvoorbeeld), de sambal laat je weg (vond ik toch nooit zo lekker) en vervang eventueel door wat witte peper. En in plaats van pindakaas: amandelnotenpasta, gewoon van meneer Heijn. En voor gevoelige darmen de sambal beter maar weglaten.


Hoofdgerechten

Rode kool met appeltjes is ook bijna één op één te volgen. Vervang de sinasappelsap door appelsap of perensap en that's all!


Kip korma is zo'n lekker recept! Het vergt enige aanpassingen. Ik kan zelf niet zo goed tegen yoghurt en dus ook niet tegen geitenyoghurt. Wel kan ik skyr in enige mate verdragen. Als je helemaal geen melkproducten kunt verdragen, dan neem je extra (olijf)olie om de kip in te marineren. De peper laat ik gewoon weg, eventueel kun je extra (witte) peper toevoegen. In plaats van garam masala heb ik zelf een kruidenmengsel gemaakt van een theelepel karwijzaad, een theelepel kurkuma, een theelepel laos en een theelepel kardemom. Lekker met sperziebonen (als je de mazzel hebt daar tegen te kunnen), broccoli of bijvoorbeeld gekookte of gewokte courgette (kleine blokjes, in 5 min klaar).


Spaghetti met Italiaanse vissaus was voor mij een nieuw recept. Maar wat een verrassend en lekker menu! Ik heb gebruik gemaakt van diepvries kabeljauw die ik in heet water kort heb ontdooid, net zolang tot ik deze in blokjes kon snijden. Op deze manier komt er weinig histamine vrij. Verder heb ik de gepelde tomaten vervangen door een pot geroosterde paprika en heb die in kleine blokjes gesneden.


Bijgerechten

Selderijsalade is een heerlijk fris bijgerecht. Gebruik i.p.v. de citroensap appelazijn (daar heb je dan minder van nodig) en laat de mosterd achterwege. Voeg eventueel verse kruiden als peterselie toe.


Lekkers

Chocoladecupcakes! Maar dan zodanig dat je er geen buikpijn van krijgt. Gebruik voor het cacaopoeder rauwe cacao. Vervang de honing door kokosbloesemsuiker en vervang één of meerdere eieren door eivervanger.

1.976 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page