top of page

Tips om te starten

Bijgewerkt op: 31 okt. 2021

Je hebt te horen gekregen dat je histaminearm moet gaan eten. Dit betekent eigenlijk dat je opnieuw moet leren eten (klaar maken). Wat kun je nog wel eten en wat eigenlijk niet meer?


Wanneer je net begint met een histaminebeperkt dieet is je eerste gevoel dat je niets meer kan en mag eten. Gaandeweg leer je dat er eigenlijk nog best een hoop mogelijk is.


Er zijn een aantal lijsten in omloop waarop histaminerijke voeding wordt genoemd om te vermijden. Als je al die lijsten bij elkaar zou optellen, blijft er vrij weinig over. Aangezien ik een wetenschappelijke opleiding heb genoten (ooit) wou ik een lijst waarbij er in ieder geval enig level of proof zou zijn. Dat is deze lijst, een zeer uitgebreide lijst en ook nog in het Engels. Maar dan geldt ook nog dat iedereen verschillend reageert. De een zal bijvoorbeeld wel op knoflook en ui reageren en de ander in het geheel niet. (In knoflook en ui zitten ook veel fructanen, een suikersoort die gisting geeft in de darmen.) Probeer wanneer je begint met het histaminearme dieet zo streng mogelijk te zijn voor jezelf om je darmen echt de kans te geven te herstellen. Doe dat gedurende tenminste 2 maanden, maar het liefst 6 tot 12 maanden zodat de overtollige histamine uit je lijf is. Ik zal in de recepten aangeven welke ingrediënten mogelijk een reactie geven en probeer die dan ook te vermijden. Na deze periode kun je heeeeeel voorzichtig uitproberen welke ingrediënten wel voor jou werken en welke niet.


Een aantal basisregels: groentes zijn van groot belang. Ik zal in mijn recepten laten zien dat er nog best veel mogelijk is met de groenten die wel kunnen.

Probeer zoveel mogelijk te variëren! Eet bijvoorbeeld niet elke dag dezelfde pap, maar wissel dit af met een cracker, een zelfgemaakte boterham en dergelijke. Zo bouw je minder intoleranties op en de variatie zorgt ook voor een diverse inname van vitaminen en dergelijke.

Eiwitten zijn lastig. Maar wanneer je niet heel gezond bent, zoals vaak voorkomt bij welke oorzaak van histamine-intolerantie dan ook, dan is het wel van belang dat je zoveel mogelijk eiwitten binnen krijgt zonder dat je daarvan een allergische reactie krijgt of vreselijke buikpijn bijvoorbeeld. Ik eet daardoor vaak simpel en heel vers vlees welke ik bij een kleine slagerij haal, die voor mij desnoods persoonlijk iets klaar maakt. Simpel vlees is in de basis gehakt en kippen(dij)filet. De laatste kun je gebruiken in allerlei recepten en gehakt is als basis voor tartaar, voor een vers worstje, voor hamburgers en natuurlijk ook in recepten.

Verder eet ik zoveel mogelijk noten (in mijn geval maximaal 10 gram per dag) wanneer ik mij goed voel, aangevuld met zaden (waaronder hennepzaad, ook erg goed voor je fosfaat en dus je botjes), af en toe peulvruchten (zie hieronder de ingrediënten), af en toe een ei (wat helaas niet voor iedereen is weggelegd) en een paar keer per week een bakje skyr (lekker met maple syrup en hennepzaadjes).

Ik zal ook heel eerlijk zeggen dat het een continue zoektocht blijft naar zaken die wél goed gaan en niet. Zo reageer ik niet zo lekker op pompoen kwam ik achter en aardappel is ook niet favoriet. Zo krijg ik ook met moeite de eiwitten binnen die nodig zijn en heb ik ook toch nog regelmatig buikpijn. Maar zolang dat houdbaar is, dan is dat iets wat ik accepteer.


Ingrediënten

Je komt ze natuurlijk tegen in mijn recepten, ik maak veel gebruik van ingrediënten die ik kan gebruiken als vervanger van reguliere producten. Zo kan ik meestal gewoon gebruik maken van reguliere recepten waar ik dan bepaalde ingrediënten vervang door mijn eigen variant. Een aantal voorbeelden:- Tomatenpuree: ik maak gebruik van tomatenpuree wanneer er tomaten, tomatenpasta e.d. in een recept moeten. Dit wordt gek genoeg wél door de meesten van ons verdragen. Ik kan tot een half blikje per keer verdragen! Bij de meeste recepten krijg je natuurlijk veel minder binnen. Maar dit is natuurlijk heel individueel of je dit wel verdraagt of niet. Kwestie van uitproberen....

- Bouillon(blokjes) zónder gistextract. Ik koop die van mij bij de biowinkel/ekoplaza. Kijk naar de ingrediënten en kijk wat voor jou gaat. Ik kan bijvoorbeeld heel erg niet tegen komijn, maar de ander zal overgevoelig reageren op rozemarijn. Er zit vaak ook tomaat in, maar in deze kleine hoeveelheden gaat dit voor mij prima. Er bestaan ook potjes met een mengsel van alleen groene kruiden. Als je overal op reageert, dan kun je nog aan de kruidentuin en alles vers gaan toevoegen aan soepen (maggiekruid, oregano, basilicum, rozemarijn en tijm zijn de eersten die je nodig hebt).

- Aduki en mungbonen. Dit zijn bonen uit een andere familie dan de reguliere bonen en deze geven géén histaminereactie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vigna).

- Kokos aminos: dit is een vervanger voor sojasaus. Geweldig spul, smaakt iets zoeter dan ketjap, maar ketjap is een product welke moeilijk te vervangen is. Prijzig, maar gelukkig ook niet vaak iets van nodig.

- Amandelpasta. Gewoon te koop bij Appie, waar het een normale prijs heeft (bij de biowinkel is het gelijk aan de goudprijs). Ideaal als vervanger van pindakaas.

- Meelsoorten: ik maak (bijna) alleen gebruik van volkoren meelsoorten. Bij de glutenvrijemarkt.com zijn er meerdere meelsoorten vindbaar die volkoren zijn, zoals rijstmeel, havermeel en boekweitmeel. Het grote voordeel van volkoren is natuurlijk dat de vezels en vitaminen (B12!) bewaard zijn gebleven.3.384 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page