top of page

Tips om te beginnen: kitchen life hacks

Bijgewerkt op: 17 mrt. 2021

Zoals in de blog 'Tips om te beginnen' al werd genoemd: het is lastig in het begin. Wat kun je nu eten? Wat heb je nodig? Ik heb helemaal geen energie om zo lang in de keuken te staan. Ik doe een poging om de zaken wat makkelijker voor je te maken.


Apparatuur/ dingetjes in keuken

Ik heb om het mezelf makkelijk te maken een aantal zaken in de keuken, zodat ik het koken langer en beter kan volhouden. Dit zijn:

Een zadelkruk. Ik heb deze (al weer járen geleden) gekocht op Marktplaats. Ik heb er ook één staan in de badkamer en op een andere kamer waar ik veel doe. Ik rij met de kruk de hele keuken door, me afzettend tegen het aanrecht. :)Een griplapje. Dit is een lapje van stroef materiaal waardoor ik potjes beter kan openmaken, te krijgen bij een ergotherapeut, thuiszorgwinkel of soms bij Blokker. Als het dan nog niet lukt, ga ik geen extra kracht zetten (anders vliegt er toch alleen maar een botje uit de kom en het deksel zit vaak nog even stevig vast). Nee, bij potjes die daarna weg gaan, prik ik met een stevig en scherp mes een gat en bij potjes die nog wel bewaard blijven, probeer ik met een mes wat lucht ertussen te krijgen. Als het dan nog niet lukt vraag ik één van de kinderen of mijn man.

- Een handvatverdikker. Ik heb een officiële gekocht bij een thuiszorgwinkel. Die schuif ik dan om de steel van een pollepel, zodat ik ze prettiger kan vasthouden. Je kan ook een stuk buis kopen bij de bouwmarkt wat gebruikt wordt om bijvoorbeeld leidingen te isoleren. Vastmaken met altijd-handig-duct tape.

- Een 'reumames'. Dat is een mes met een handvat wat er loodrecht op staat in plaats van in het verlengde van het blad. Zeker wanneer je veel moet snijden, is dat prettig.


De minikeukenmachine. Dit is een staafmixer en een snijmachine met één motor. Ik gebruik deze voor het pureren van soepen en voor het snijden van ui, knoflook (ik kan de knoflookpers niet dicht krijgen....), wortel, bleekselderij en andere harde groenten, zoals rode kool bijvoorbeeld. Kaas gaat ook prima in deze handige tool.

Vriezer

Waar zou een mens met histamineintolerantie zijn zonder een grote vriezer? Heb je die niet, overweeg om een extra aan te schaffen voor bijvoorbeeld op zolder, in de schuur, onder het bed van je kind. Alles wat ik maak, doe ik in grotere porties (dat is namelijk bijna net zoveel werk als voor één portie) en ik vries dit naderhand in, in verschillende formaten (afhankelijk van het doel in 1-, 2- of gezinsporties). Ik heb daarvoor een grote hoeveelheid bakjes aangeschaft bij de Zeeman. Je hoeft op deze manier minder vaak de keuken in. Wat hierbij wel van belang is om op te merken, is dat bij een heel grote gevoeligheid voor histamine zelf (dus niet voor vrijmakers), is dat bij elke bewerking van voedsel er meer histamine vrij komt. Het allerbeste is dus vers eten. Het beste -na vers- is dus, na het bereiden zo snel mogelijk invriezen en zo kort mogelijk opwarmen.


In mijn andere blog Tips om te starten beschrijf ik de ingrediënten die je nodig hebt om gevarieerder histaminearm te koken.


569 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page