top of page

Soep, een basis voor veel variaties

Bijgewerkt op: 17 mrt. 2021

Ik eet heel graag soep, waarom? Groenten zijn ontzettend belangrijk, maar lastig om er genoeg van binnen te krijgen, waarbij rauwkost ook vaak te zwaar valt. Tussen de middag eet ik daarom een zelfgemaakt boterhammetje en een kommetje soep. Per kom soep (250-300 ml) zit al gauw zo'n 150 gram groenten!

Wat hier volgt is een simpel basisrecept, wat je voor vele soorten groenten kunt gebruiken. Sommige groenten gaan goed samen waar anderen niet zo lekker matchen. Een onmisbaar keukengerei bij dit recept is de staafmixer en voor degenen met weinig kracht in de handen is een keukenmachine (bij ons thuis hakselaar genoemd: een bakje met een ronddraaiend tweebladig mes) ook erg handig voor bijvoorbeeld de ui, wortel en bleekselderij.

Ik maak graag een grote pan vol en ik vries dan éénpersoonsporties in. Het liefst eet ik dan afwisselend verschillende soorten soep, ook om opbouw van intoleranties tegen te gaan. Zorg ervoor dat je de soep zo snel mogelijk invriest en kortdurend opwarmt, zo komt er de minste histamine vrij.


Ingrediënten:

1 ui

2 tenen knoflook (optioneel)

400 - 600 gesneden groenten

Bouillonblokje zonder gistextract (ik koop deze bij de biowinkel; er bestaan ook potjes bouillon met alleen groene kruiden!)


Let op! Ui en knoflook kunnen bij overgevoeligheid voor histamine reactie geven. De ui en knoflook kun je vervangen door asafoetida (duivelsdrek), een geel kruid dat goed wordt verdragen in geval van histamineintolerantie. Kies voor groenten die voor jou goed gaat. Raadpleeg bij twijfel de SIHI-lijst.


Aan de slag:

  1. Snij de ui in kleine stukjes en de knoflook in piepkleine stukjes (of gebruik de keukenmachine, zie hierboven).

  2. Kies je groenten: lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld broccoli en courgette (één courgette en één grote krop) met twee stengels bleekselderij. Alleen broccoli en bleekselderij is ook prima overigens. Of courgette met wortel en/of bleekselderij. Of paprika en wortel. Of prei, rode kool, pastinaak, pompoen, etc. Je kan eigenlijk overal wel soep van maken.

  3. Fruit de ui met de knoflook.

  4. Roerbak de groenten een paar minuutjes mee.

  5. Voeg een liter (heet) water toe samen met het bouillonblokje.

  6. Kook 20 minuten.

  7. Zet de staafmixer in de soep en voilá: heerlijke soep.

  8. Proef nog even of er meer zout en eventueel nog wat peper bij moet.

  9. Ik vries de overgebleven soep altijd in. Ik heb daarvoor éénpersoonsportiebakjes. :)

255 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page