Wij zijn onlangs aan het experimenteren geslagen met nieuwe recepten. Wereldgerechten om precies te zijn. Zo maakte ik onlangs een Zuid-Afrikaanse bobotie en bedacht me dat ik deze ook kon maken met herfstingrediënten. Het gerecht is immers bij uitstek geschikt om mee te variëren!
Voor 3 Ã 4 personen:
Ingrediënten:
150 gr rundergehakt
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1 appel
50 gr rozijnen
400 gr gesneden flespompoen
100 gr zilvervliesrijst
1 eetlepel kastanjejam of een andere jam naar keuze
60 gr crème fraîche
0.5 theelepel kurkuma
snuf foelie
1 tl gember
1 tl koriander
1 tl kardemom
1 theelepel gemalen karwijzaad
2 theelepels kaneelpoeder
1 snuf zout
Voor de toplaag:
2 eieren (of eivervanger)
150 ml (half-)volle melk (of plantaardig alternatief)
1 snufje zout
1 mespuntje kurkuma
3 laurierblaadjes
Je kan de pompoen vervangen door sperziebonen voor een meer traditioneel recept. De rijst is met de rozijnen ook los te serveren. Je kan uitgebreid variëren met de kruiden, voeg de kruiden toe die voor jou geschikt zijn. Ui en knoflook zijn ook te vervangen door asafoetida.
Kan je niet tegen ei? Vervang dit dan door eivervanger.
Aan de slag:
1) Verwarm de oven voor op 180-190 graden Celsius.
2) Kook de pompoen samen met de rozijnen 8 min en voeg daarna de rijst toe. Laat deze nog 8 min meekoken.
3) Snijd de ui, knoflook en appel.
4) Doe de melk samen met de eieren, een beetje zout en een snuf kurkuma in een beker of bakje en klop goed door elkaar.
5) Fruit de ui samen met de knoflook en voeg de kruiden toe. Rul daarna het gehakt en voeg wanneer het gehakt mooi bruin is, de appel en de jam toe. Voeg tenslotte de crème fraîche toe.
6) Doe de afgegoten rijst en pompoen bij het gehaktmengsel. Roer goed door en doe over in een ovenschaal. Druk het mengsel goed aan.
7) Giet nu het eiermelkmengsel over de rijst en leg de laurierblaadjes er op. Doe voor 20 Ã 30 min in de oven.
Comments