In een Allerhande stond ooit een recept van een vrouw die tijdens een rondreis door Marokko van een Marokkaanse een recept had gekregen. Dit gerecht werd 's ochtends klaar gemaakt en daarna meegenomen naar het badhuis waar het bij de ketel de hele dag langzaam kon garen. Slow cooking dus. Inmiddels is dit recept meermaals door mij aangepast, al naargelang het dieet dat ik volgde. Nu heb ik voor jullie een histaminearme versie. Die is ook niet meer slow trouwens.
Voor 4 à 6 personen
Ingrediënten:
2 el olijfolie
400 kipfilet, liefst van de (biologische) poelier of slager
150 gram gedroogde witte of gele linzen
1 grote ui
2 grote winterwortelen, of anders waspeen
Evt. 1 rode paprika
100 gram gedroogde cranberries
Vocht & kruiden:
kwart liter kippenbouillon
1 pot geroosterde paprika's
1 tl appelazijn
1 el (rijste)bloem
1 teen knoflook uit de pers
1 tl asafoetida
1 tl kurkuma
1 tl anijszaad
1 tl karwijzaad
1 dobbelsteen gember door de knoflookpers
1 tl kaneel of een doormidden gesneden kaneelstokje of 1 tl kardemom
De knoflook en ui kunnen bij overgevoeligheid ook vervangen worden door nog een extra theelepel asafoetida.
Aan de slag:
Zet de avond tevoren de linzen in een grote kom met water. (Ik vergeet dit meestal en zet de linzen tijdens het snijden in een kom met heet water.)
Snijd de kip in stukjes, snipper de ui en de wortel en snij de paprika in blokjes.
Verhit de olijfolie in een grote braad- of hapjespan en fruit de ui, roerbak vervolgens de kipfilet tot deze gaar is. Zet het vuur op een laag tot middelhoog pitje en voeg nu de wortel, linzen met wat vocht, paprika en cranberries toe.
Voeg nu alle ingrediënten van 'Vocht en kruiden' bij elkaar en giet dit in de pan. Zet het vuur zodat het nog nét kookt. Laat dit vervolgens minimaal 2 uur pruttelen, maar het mag ook gerust de hele middag (zet het vuur dan nog iets lager). Voeg eventueel extra water toe. Wanneer het nog erg nat is vlak voor het serveren, haal dan het deksel van de pan en zet het vuur hoog om het overtollige vocht te laten verdampen.
Serveer dit recept met rijst of quinoa.
Comments