
Een subliem Italiaans recept, zonder tomaat, aldaar bekend als ragù bianco. Mijn man is opgegroeid in Italië en we kunnen dan ook niet zonder lekkere Italiaanse recepten. Dit recept is een bewerking van een recept uit de bijbel voor de Italiaanse keuken, namelijk de Zilveren lepel. Het is een zeer eenvoudig recept, welke alleen wat tijd nodig heeft om te sudderen.
Voor 4-6 personen
Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie
50 gram (room)boter
1 ui
3 stengels bleekselderij
1 winterpeen
evt. 250 gram champignons
400 gram rundergehakt
100 ml appelsap (of histaminearme witte wijn, de alcohol laat je verdampen)
250 ml kippenbouillon (of runderbouillon), let op zonder gistextract!
4 eetlepels haverroom (of andere roomsoort)
zout
Pasta
Let op! Ui kan bij overgevoeligheid voor histamine reactie geven. De ui kun je vervangen door asafoetida (duivelsdrek), een geel kruid dat goed wordt verdragen in geval van histamineintolerantie. (Voeg de asafoetida toe na het rullen van het gehakt). Voeg de champignons alleen toe als je weet dat je ertegen kunt.
Aan de slag:
Snipper de ui, de bleekselderij en de wortel. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olijfolie en boter in een (braad)pan en fruit de ui. Voeg de wortel en bleekselderij toe als de ui kleurt. Bak nog een paar minuten mee. Voeg vervolgens het gehakt toe en roer grondig. Bak het vlees bruin en roer vaak. Bak in een apart koekenpannetje de champignons. Voeg de wijn of appelsap toe aan het gehakt en laat verdampen. Voeg vervolgens 200 ml van de bouillon toe en evt. de champignons. Zet het vuur laag en laat vervolgens 1,5 uur pruttelen met het deksel op de pan. Roer af en toe om en voeg eventueel nog wat bouillon toe als het te droog wordt.
Roer vlak voor het serveren de room erdoor en breng op smaak met zout en evt. peper.
Serveer er pasta naar je eigen smaak bij. Ik eet het graag met glutenvrije volkoren rijstpasta.
Lekker met een frisse salade, broccoli of wortelen.
Comments