top of page

Lasagne met andijvie

Bijgewerkt op: 17 mrt. 2021Net op de valreep in de week zonder vlees maakte ik deze heerlijke lasagne zonder vlees, mét andijvie. Ik was namelijk op zoek naar een alternatief voor spinazie. Spinazie is als groene bladgroente heel gezond, vol met ijzer en andere goede stofjes. Daarnaast is het een smaakvolle groente. Andijvie is als groene bladgroente ook erg gezond, maar heeft een wat stoffig imago. Ik vond het dan ook best spannend om de spinazie door andijvie te vervangen, maar het resultaat was heerlijk!

De basis van het recept komt van Lekker en Simpel. Maar nu: histaminearm, lactosebeperkt én glutenvrij!

N.B. Andijvie is hoog in nitraat wat bij sommige vormen van histamine-intolerantie een reactie kan geven.


Tijd: ongeveer 30 min voorbereiden en nog 30 min in de oven,


Ingrediënten (voor 3 à 4 personen):

200 gram lasagnebladen (ik gebruikte glutenvrije van de Jumbo op basis van rijst en maïs)

2 el olijfolie

1 flinke ui

2 teentjes knoflook

250 gram witte champignons

400 gram fijngesneden andijvie

1 tl oregano

1 tl tijm

0,5 tl rozemarijn

150 gram lactosevrije roomkaas


Voor de bechamelsaus:

50 gr rijstebloem

50 gr (room)boter

200 ml (lactosevrije) melk

250 ml bouillon (zonder gist)

75 gr geraspte kaas (mozzarellakaas bijvoorbeeld)

snufje zout en peper


Let op! Ui en knoflook kunnen bij overgevoeligheid voor histamine reactie geven, net als champignons. De ui en knoflook kun je vervangen door asafoetida (duivelsdrek), een geel kruid dat goed wordt verdragen in geval van histamineintolerantie. Champignons kun je eventueel vervangen door kip. Voeg in dat geval extra courgette toe aan het recept om voldoende groentes binnen te krijgen.

Bij overgevoeligheid voor melkeiwitten kun je de bechamelsaus maken door plantaardige room (haver-, amandel- of rijsteroom) op te warmen en deze te verdikken met rijstebloem. Breng op smaak met wat bouillon of verse kruiden (oregano, basilicum en/of tijm).


Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de champignons schoon en snijd in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Doe de olie in een pan en fruit de ui met de knoflook. Voeg hierna de champignons toe en bak deze tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens in delen de andijvie toe tot deze geslonken is. Voeg vervolgens de kruiden en de roomkaas toe en roer goed door. Laat deze pan om een warmhoud-pitje staan en ga aan de slag met de bechamelsaus. (De andijviesaus is als het goed is wat nattig, dit is alleen maar fijn, zo worden de lasagnebladen mooi zacht.)


Laat de boter smelten en voeg vervolgens de bloem toe en roer goed door tot het een homogene massa is. Voeg vervolgens in kleine scheutjes de bouillon toe en blijf goed roeren (of laat iemand anders roeren). Maak daarna de bechamelsaus nog wat dunner door de melk eraan toe te voegen. Wanneer je een mooie saus hebt, voeg je de kaas toe en eventueel nog wat zout en/of peper. De hoeveelheden melk/bouillon hangen dus af van de dikte van de saus (ik zorg voor een dikte die inhangt tussen vla en yoghurt).


Vet vervolgens een ovenschaal in met olijfolie en leg op de bodem een of twee juslepels met de andijviesaus. Leg vervolgens een laag lasagnebladen hierboven op. Smeer één of twee juslepels bechamelsaus over de lasagnebladen en vervolgens weer één of twee juslepels andijviesaus. Wissel af tot het op is en eindig (heel belangrijk!) met de bechamelsaus. Zet vervolgens de ovenschaal voor 30 minuten in de oven en controleer of het niet te bruin wordt (zo ja, dek dan af met aluminiumfolie).

Lekker met een groene salade met paprika!


320 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page