top of page

Kippenstoof


Dit recept komt oorspronkelijk uit de Allerhande, maar is inmiddels zo vaak door mij bewerkt dat er een geheel eigen versie is ontstaan. Een heerlijk recept voor de zondagmiddag, want het stoven heeft even tijd nodig.


Ingrediënten:

50 gram boter

750 gram kippenpoten zonder rugstuk

1 grote prei

2 tenen knoflook

1 ui

200 gram sperziebonen of spitskool

1 grote winterpeen

handjevol tijm

250 ml witte histaminearme wijn of appelsap

1 tablet kippenbouillon (zonder gistextract)

500 ml heet water

1 beker crème fraîche

1 bakje platte peterselie (20 g)


Let op! Ui en knoflook kunnen bij overgevoeligheid voor histamine reactie geven. De ui en knoflook kun je vervangen door asafoetida (duivelsdrek), een geel kruid dat goed wordt verdragen in geval van histamineintolerantie. De prei wordt meestal verdragen, maar zo niet, vervang deze dan door spitskool. De crème fraîche kan vervangen worden door haverroom.


Aan de slag:

Snipper de knoflook, winterpeen en de ui. Was de prei en snijd deze in smalle ringetjes. Dop de boontjes of snijd en was de spitskool.

Verhit de boter in een braadpan en braad de kippenpoten in 4 min rondom bruin. Neem ze uit de pan en leg apart. Fruit nu de knoflook, ui en winterpeen in het braadvet. Voeg de boontjes/spitskool en prei toe en laat 4 min bakken.

Voeg nu de tijm, wijn/appelsap, water en bouillon toe en leg de kip terug in de pan. Breng aan de kook en laat 30 min stoven op een laag vuur, zonder deksel op de pan.

Neem de kip uit de pan en laat iets afkoelen. Zet het vuur hoger en laat het kookvocht 10 min inkoken. Verwijder ondertussen het vel van de kip en pluk het vlees van het bot. Snijd deze in kleine stukjes. Meng de crème fraîche door het kookvocht. Doe de kip weer terug en verwarm nog even door. Bestrooi met de peterselie en serveer direct.

Lekker met rijst!

434 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page