top of page

Je eigen glutenvrije, lekkere, gezonde brood

Bijgewerkt op: 10 dec. 2020

Brood is ook zo’n dingetje, zeker als het glutenvrij moet en soms ook nog zonder ei of andere producten die het brood eetbaar maken.

Ik heb een fantastisch recept gevonden welke is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver. Het is makkelijk en snel. Alleen voor de eerste keer zul je wat ingrediënten in huis moeten halen. Ik bestel deze producten bij bijvoorbeeld de Glutenvrije markt of koop ze bij de Eko of Biowinkel.

Het brood is mét gist. Wat vaak verkeerd valt is gistextract wat een smaakmaker is welke niets met gist van doen heeft. Ook hier geldt: probeer voor jezelf uit wat werkt.


Lekker glutenvrij brood


Ingrediënten:

1 zakje droge gist (7g)

Snufje suiker

60 ml olijfolie

375 ml lauwwarm water

500 g zelfgemaakt meel: bijvoorbeeld 100 gram gebroken lijnzaad, 30 gram haverzemelen, 250 gram volkoren rijstmeel, 120 gram volkoren boekweitmeel.

4 eieren of 2 eieren en 2 keer eivervanger of wanneer je helemaal zonder ei wil: eivervanger voor 4 eieren

Evt. een theelepel xanthaangom

1 tl zout (mét jodium)


Aan de slag:

1. Roer een pakje droge gist (7 gram), een snuifje suiker en 60 ml olijfolie door 375 ml lauwwarm water.

2. Maak je meel met pitten en verschillende meelsoorten. Elke meelsoort reageert weer anders in de oven. De ene mix blijft wat natter en moet langer in de oven, de ander is juist heel droog.

3. Doe de meelmix in een grote kom en voeg het zout toe en evt een theelepel xanthaangom (en roer dit door). Maak een kuiltje in het midden waarin je 4 eieren breekt en het ondertussen al wat gistend water aan toevoegt. Vervang eventueel de eieren (deels) door eivervanger.

4. Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten tot je een dik cakebeslag bekomt.

5. Zet het beslag nu weg op een warme plek met over de kom een vochtige theedoek. Laat het ongeveer een uur rijzen. Dit kan ook vast in de bakvorm in de oven op 50 graden.

6. Verwarm de oven voor op 190 graden.

7. Stort het beslag in een rechthoekig bakblik van anderhalve liter, bekleed met bakpapier. (Een cakeblik voldoet meestal wel). (Of wanneer je het in het bakblik hebt laten rijzen, zet gewoon de oven hoger en zet een wekkertje.)

8. Laat 3 kwartier in de oven bakken tot de korst mooi bruin is en een priem geprikt in je brood er weer droog uitkomt.

9. Ik snij wanneer het brood is afgekoeld het in dunne plakjes, die ik met stukjes bakpapier of aluminiumfolie tussen die plakjes in de vriezer doe. Heb ik voor 2 weken brood in huis!

570 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page