top of page

Brood zonder ei én zonder gist!



Naar aanleiding van mijn eerste broodrecept kreeg ik een aantal opmerkingen dat gist wellicht wél tot de aanmaak van histamine kan leiden. En aangezien sommigen gewoon niet tegen gist kunnen, vond ik dat ik de uitdaging aan moest gaan om een brood te maken zonder gist. Dat is gelukt! En wel met baksoda. Soda (natriumbicarbonaat) gaat een reactie aan met een zuur, door de ontstane belletjes krijgt het brood (of ander baksel) een luchtige structuur. Meestal wordt als zuur iets van karnemelk gebruikt, maar ik heb gekozen voor een plantaardig alternatief en een lepel appelazijn. Het brood krijgt hierdoor ook iets zurigs en het ruikt wat apart. Het smaakt gelukkig heel goed en is ook nog goed voor moeilijke buiken! Je kan ook nog variëren met noten/zaden/pitten en andere meelsoorten. Hou hierbij je eigen intoleranties in de gaten.

Wat verder een fijne bijkomstigheid is, is dat dit brood ontzettend makkelijk en snel te maken is!


Ingrediënten:

500 ml amandelmelk

1 eetlepel appelazijn

2 zakjes baksoda (van elk 5 gram)

400 gr meel (liefst volkoren soorten, ik maakte een mix van 150 gr boekweitmeel, 250 volkoren havermeel)

50 gr maïzena of aardappelzetmeel

1 eetlepel xanthaangom (eventueel)

50 gram haverzemelen

50 gram gebroken lijnzaad

1 flinke theelepel zout


Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de appelazijn bij de amandelmelk en laat even staan. Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Bekleed een bakblik met bakpapier (ik gebruikte hiervoor een broodblik, maar een cakeblik of een kleine taartvorm volstaan ook).

Voeg vervolgens de amandelmelk toe aan het meelmengsel, roer even door tot je geen droog meel meer hebt. Doe dit in het bakblik en zet gelijk in de oven gedurende ongeveer 30 min (elke oven is verschillend). Het brood is klaar als een pin/breinaald er droog weer uit komt.

Het brood is een dag of drie houdbaar in de broodtrommel of veel langer in de vriezer (ik vries het in plakjes in met het bakpapier ertussen).

711 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page